Nová Ves nad Žitavou - Zjednodušená verzia stránok
Nastavenie veľkosti písma
+

2019

2019

Seminár: Víno a terroir

VÍNO A TERROIR: veda môže dostať slovenské víno na nový level

20. marca 2019 sa konal odborný seminár VÍNO A TERROIR, ktorý pripravila Slovenská vinárska akadémia v Pezinku v spolupráci s enologičkou Editou Ďurčovou. S odbornými prednáškami na tomto seminári vystúpili zástupcovia akademickej obce - prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD. zo Záhradníckej fakulty Mendelovej Univerzity Brno/Lednice - odbor Vinohradníctvo a vinárstvo - a známy slovenský geológ a fanúšik vína prof. RNDr. Ivan Kraus, DrSC. z Katedry ložiskovej geológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a predseda Slovenskej geologickej rady. Napriek ich akademickému zázemiu však ich prednášky neboli čisto teoretické. Naopak, svojím obsahom a praktickými ukážkami výsledkov ich výskumu zaujali nielen prítomných vinárov, členov vinárskych združení, ale aj zúčastnených "vínomilcov". Prof. Pavloušek sa vo svojej prednáške "Vplyv klimatických zmien na charakteristiku terroir a vinohradnícke aspekty terroir" sústredil najmä na agrotechnické zásahy vo vzťahu k terroir a kvalite hrozna. Zaujímavými boli zistenia vyplývajúce z výskumu prostredníctvom dronov, ktorými mapovali teplotné výkyvy v rôznych viničných tratiach. Na ich základe napr. stanovili aj to, na ktorých plochách daného vinohradu bude lepšie     v budúcnosti sadiť modré odrody pred bielymi. Geologické aspekty terroir priblížil vo svojej prednáške prof. Ivan Kraus, ktorý so svojím tímom na fakulte zrealizoval viaceré geologické prieskumy v rôznych vinohradoch na Slovensku. Vďaka nim vinári zistili nielen to, aké je podložie skúmaných vinohradníckych parciel, ale aj to, aké živiny či minerály z neho daná pôda získava. Výsledkom tohto bádania je samozrejme aj odporúčanie, ktoré odrody sú pre skúmaný vinohrad vhodné. Záver podujatia spestrila degustácia slovenských a moravských Rizlingov rýnskych pochádzajúcich z rôznych pôdnych typov, rôznych ročníkov a štýlov ich výroby. A tak mali účastníci seminára jedinečnú možnosť priamo posúdiť, ako to-ktoré podložie ovplyvňuje aromatiku a chuť vína. Do diskusie o vínach sa zapojil aj prof. Kraus a zvýraznil, aké je dôležité pestovať Rizling rýnsky na Slovensku, a najmä "na žulách" Malých Karpát. Táto vzdelávacia aktivita bola veľmi pozitívna. Rovnako i myšlienka prof. Krausa, že je najvyšší čas, aby sme sa v rámci slovenského vína a vinohradníctva začali opierať aj o vedu a zapájali ju do procesov, ktoré ich pozdvihnú na vyššiu úroveň.

Zdroj informácií: text a foto: Ivan Záleský, www.facebook.com/pg/kamzavinom/photos/?tab=album&album_id=950346851822915

Dátum vloženia: 21. 3. 2019 21:54
Dátum poslednej aktualizácie: 21. 3. 2019 22:01
Autor: ZNV Koprdova